· 

IDS: Fokkerijverhaal Peter en Anne Mieke Rinkes

"Armoede maakt je een betere fokker"

Bron: IDS KWPN

Een mooi verhaal over de fokkerij van Peter en Anne Mieke Rinkes.

Als fokkers hebben Peter en Anne Mieke Rinkes een serieuze staat van dienst opgebouwd. Afgelopen zomer werd hun levenswerk geëerd met de titel Fokker van het Jaar. Na ruim 30 jaar professionele fokkerij op de Fortuna Hoeve zetten deze bevlogen paardenmensen hun passie nu in afgeslankte vorm voort. Het geheim van hun succes? Ogen en oren open, maar altijd het eigen gevoel volgen.

Met het fokken van paarden de kost verdienen, dat lukt er maar weinig. Het echtpaar Rinkes heeft ruim dertig jaar bewezen dat het kan. En daar liggen een enorme passie, doorzettingsvermogen, tomeloze inzet, visie én strenge selectie aan ten grondslag. Vanuit Pesse runden ze van 1986 tot 2017 de Fortuna Hoeve. Peter en Anne Mieke bouwden sterke stammen op, waaruit keer op keer opvallende sportpaarden naar voren komen. De Fortuna’s maken reclame.

Levenswerk
Uit onder meer de Lavsca- en de Aspida-stam fokten ze vele goede paarden zoals het Olympische springpaard Nandor Fortuna (v.Nimmerdor), de KWPN-gekeurde hengst Orion Fortuna (v.Burggraaf) en Ian-Trofee winnaar Olano Fortuna (v.Celano). De nieuwere generatie paradepaardjes is even zo imponerend, met goed presterende internationale paarden als Dokyra Fortuna (v.Canturano), de hengst Comfortuna VDL (v.Berlin), de succesvolle Brighton Bay (v.Ultimo) en de Verdi-zoon Bulavsco waarmee Sanne Thijssen zich regelmatig in de prijzen springt. Dit voorjaar werd bij het KWPN de Glenfiddich VDL-zoon Kordon VDL goedgekeurd en bij andere stamboeken bedienen ook diverse fokproducten van Peter en Anne Mieke de fokkerij. Zo kreeg Imnotafraid Fortuna (v.Dallas VDL) dit jaar goedkeuring in Ierland, en Jewel Fortuna (v.Glasgow van ’t Merelsnest) in Mecklenburg. “Helemaal als een verrassing kwam de titel Fokker van het Jaar voor ons niet, maar het is echt een prachtige waardering voor ons levenswerk”, vertelt Anne Mieke. Door gezondheidsproblemen werden ze twee jaar geleden genoodzaakt drastisch in te krimpen. Zo vertrokken er 37 paarden naar Jos van Deurzen. “Doordat die verkoop bekendheid kreeg, zijn we daarna door heel wat fokkers benaderd of we nog paarden te koop hadden. We hebben er 15 overgehouden, en die hebben we samen met Stephan en Evelien Haarman. Zij hebben de verzorging op zich genomen”, legt Peter uit. De Fortuna Hoeve is verruild voor een fraai appartement in Zwolle, waar nog steeds alles paarden ademt. (…)

 

Sterk karakter

Peter Rinkes heeft zijn mening nooit onder stoelen of banken gestoken. Over paarden, fokkerijzaken, besluitvormingen en juryoordelen: Peter weet waar hij over praat en dat wéét hij. “Je zal niet beleven dat ik mijn mond houd. Ik ben nooit doorsnee geweest en heb vrij snel een eigen mening, maar dat komt ook omdat ik veel gezien en meegemaakt heb. Het is me vaak niet in dank afgenomen, maar ik sta voor mijn mening en die is altijd ergens op gebaseerd. Zo werd Kreator xx aanvankelijk niet goedgekeurd en de argumenten die daarvoor werden aangedragen waren naar mijn mening belachelijk. Ik wil graag winnen, maar ik kan ook supergoed verliezen als het eerlijk verloopt. Wij hebben veel tegenslagen gehad en zijn het vaak niet eens met de jury’s geweest, dat heeft ons ook een hoop geld gekost. Maar we hebben de rug recht gehouden en zijn altijd ons eigen gevoel blijven volgen. Zo ook met bijvoorbeeld Comfortuna VDL, die liet ik op een jurybijeenkomst springen als tweejarige en daar kreeg ik een negatief advies. Daarom hebben we hem niet voorgesteld op de eerste bezichtiging. Later slaagde hij in Schlieckau met een 10 voor het vrijspringen en een 9,2 voor het springen in de verrichting, en inmiddels presteert hij op 1.50m-niveau.” Die hele voorgeschiedenis geeft de titel Fokker van het Jaar wel extra glans. “Ik ben een KWPN-man in hart en nieren, en de tegenslagen hebben ons sterker gemaakt. De fokkerij is ons levenswerk en het is prachtig als dat ook door anderen gewaardeerd wordt.” (…)

Juiste keuzes
De focus heeft altijd op de springpaarden gelegen, maar ook in de dressuurrichting zijn er opvallende fokproducten naar voren gekomen. Zo hebben al vier paarden het tot de Grand Prix geschopt, waaronder Tineke Bartels’ succesvolle Luxaflex (v.Wellington) en de achtjarige Florento Fortuna (v.Sorento) waarmee Tatiana Miloserdova al internationaal 70% scoorde. Ook voor 2019 worden er meerdere dressuurveulens verwacht (zie kader). In de springrichting zijn de successen legio. “Uit de E-jaargang springen er van de zestien geboren veulens al acht op minimaal 1.40m-niveau. We hebben altijd streng geselecteerd en hebben sterke stammen opgebouwd. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. In de fokkerij is de juiste combinatie doorslag­gevend, en we hebben altijd zowel bewezen als jonge verervers gebruikt. Als wij overtuigd waren van een hengst, dekten we er gerust direct meerdere merries mee. Zo had ik in 2001 een deal gemaakt om tien merries bij Chacco-Blue te dekken, want daar was ik helemaal gek van. Net op het moment dat de eerste merrie geïnsemineerd kon worden, brak hier de MKZ uit en viel het hele plan in duigen. Bij het maken van hengstenkeuzes letten we op kleur, type, maat, beweging, springen, pedigree, prijs, spermakwaliteit, afzetmogelijkheden via de hengstenhouder, karakter en tot slot het totaalbeeld en gevoel dat de hengst ons geeft. Omdat we altijd van de fokkerij hebben moeten leven, is het heel belangrijk geweest om de juiste keuzes te maken. Armoede maakt je wat dat betreft een betere fokker, want ieder jaar moet het totaal goed zijn. Als je geld genoeg hebt, treft het je niet zo als je een slechte keuze hebt gemaakt.”

Tekst: Jenneke Smit

 

 


Stoeterij Beltmanshoeve - Stephan & Evelien Haarman

Heeringstraat 4

7384 SL Wilp (Gelderland)

Nederland

Stephan: 0031 (0)648 969 744

info@stoeterijbeltmanshoeve.com

 

VAT-number: NL851317327B01

Op de hoogte blijven van alle ins en outs van Stoeterij Beltmanshoeve?

 

Follow us on Social Media!